IGEN. Én is szeretnék FELTÖLTŐDNI! - Ide írd az email címed:

MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

A szoptatás csodája

Mielőtt tovább lépnénk a következő kelengyelistára (mert sajnos a vége még odébb van), szót kell ejtenünk a szoptatásról. Ugyanis a szoptatáshoz egy  rakás méregdrága cuccot árulnak a bababoltok és ahhoz, hogy ezeket érdemben átnézhessük tisztában kell lennünk néhány dologgal.


Először is szögezzük le, hogy minden egészséges felnőtt nő tud szoptatni. Még az is, akinek nem született gyereke! Hoppá! Gondoltad volna?

Hallottál olyan nőkről, akik évekkel a szoptatás után képesek voltak megszoptatni a barátnőjük csecsemőjét? És olyanokról, akik az örökbe fogadott gyermeküket szoptatták? És a nagymamákról, akik 30 év után újra szoptattak, mégpedig az unokájukat? Nem? Pedig léteznek!

A női mell csodálatos dolog. Arra lett teremtve, hogy táplálja a babát. Méghozzá nem is akárhogyan, mert az anyatej pont megfelelő hőmérsékletű, steril, alkalmazkodik az igényekhez, mindent tartalmaz, amire a babának szüksége lehet, még a kórokozókkal szembeni ellenanyagokkal is felvértezi a kis jövevényt. És ez a világ legegyszerűbb és legtermészetesebb dolga és annyira meghitt. Nem kell kevercülni, sterilizálni, melegíteni, mosogatni, pénzt kiadni. A baba jelzi, hogy éhes, te csak kigombolod a blúzod, mellre helyezed a babát, és ő boldog megelégedettséggel szívja magába a nektárt - a kislányom szerint az anyatej olyan, mint a méz - és te gyönyörködsz. Tökéletes!

Öööö… hogy is volt? Tekerjük vissza. Kigombolom… mellre helyezem… hogy is… na gyere, itt a cici… igen, az az… áúúú

No, igen. Sajnos az első hetekben adódhatnak kisebb-nagyobb gubancok. A teljesség igénye nélkül: lassan indul be a tej, a baba kicsit ügyetlen, túl érzékeny a bimbó, szűkek a tejcsatornák, pang a tej, begyullad a mell, kevés a tej, fáj a cici stb., stb.

A sikeres szoptatás egyfelől szerencse, másfelől kitartás és tapasztalat kérdése. Szerencséje, vagy van az embernek, vagy nincs. Van, akinek az első perctől fogva idillikus az egész. Más hetekig küzd vele. Ezért, ha felmerül valami gond, a legfontosabb a kitartás, az akaraterő, és az elszántság, hogy te szoptatni fogod a gyermeked. És persze a tapasztalat. Na, de az, neked mégis honnan lenne, kedves elsőbabás kismama?! Itt nem a te tapasztalatodra gondolok, hanem a segítőid, tanácsadóid tapasztalatára. Egy rátermett védőnő, egy szoptatásban harcedzett barátnő szempillantás alatt képes megoldani a lehetetlennek tűnő helyzeteket. Ha nem rendelkezel ilyenekkel, mindenképp hívj fel egy szoptatási tanácsadót. A Magyarországi La Leche Liga elkötelezett szakemberei készséggel állnak a rendelkezésedre, akár telefonon, akár személyesen. Méghozzá ingyen! Hívd fel őket bátran, és ne add fel a reményt!

La Leche Liga Magyarország  -  http://www.lll.hu/ (számos hasznos cikk/info is található a honlapon)

De mi legyen addig, amíg megjön a segítség? Mert ilyenkor a percek óráknak, az órák napoknak tűnnek, a napok meg… arra nincs idő! Azt nem árt tudni, hogy egészséges babánál egy-két óra alatt nem alakul ki vészhelyzet, ugyanis hatalmas tartalékkal jönnek a világra, számítva rá, hogy a tej a harmadik nap körül fog beindulni. Ennek ellenére többnapi, huzamos koplalástól a babák kiszáradhatnak és fennáll a veszélye, hogy újra a kórházban köttök ki. Szóval, amikor a baba egész éjjel szívszaggatóan sír, mert nem tudod megetetni, és rajtad kitör a pánik és már éppen azon vagy, hogy végleg bedobd a törülközőt, én azt mondom, inkább keverj egy adag tápszert és nyugodj meg.Használati utasítás újszülöttekhez
/ "Semmi gond, Mami,
amíg elolvasod a Szoptatás c. fejezetet,
én megvacsorázom." /


A könyvek nagy bölcsen azt mondják, hogy aki tényleg szoptatni akar, nehogy tartson otthon tápszert, mert attól csak végképp elmegy a tej, nehogy adjon a babának cumisüveget, mert attól cumizavaros lesz, nehogy cumival nyugtassa stb. Csakhogy ezek a könyvek, nem veszik figyelembe az anyai tényezőt és az éjszakai pánikot. Úgy állítják be, mintha egy üveg tápszertől a teljes szoptatás meghiúsulna: ha a baba egyszer megízleli a tápszer mennyei zamatának áradatát, többet rá sem néz a cicire, amivel csak a meló van! Tadadadam!

Álljon meg menet! Azért nem eszik olyan forrón a kását. Sajnos elképzelhető, hogy a szoptatási segédeszközökkel, (legyen szó akár bimbóvédőről, akár tápszeres kiegészítésről, stb.) kicsit megnehezítheted a dolgodat és lassabban fogtok tudni visszatérni a kizárólagos szoptatásra. De vissza fogtok tudni térni! A lényeg első körben, hogy egy kis időt nyerj, hogy össze tudd szedni magad, és aztán akár a következő etetésnél folytathatod ott ahol abbahagytad. És nem jön el a világvége. Mert akár hiszed akár nem, a tejet nulláról vissza lehet hozni és minden egészséges baba, de még a koraszülöttek is, meg a cumizavarosak is, előbb-utóbb belejönnek a szopizásba, ha kitartóan próbálkoztok.

Szóval ne csináljunk lelkiismereti kérdést a tápszer ügyből. Ha szükséges, használjuk a modernkor vívmányait, folytassuk elszántan a szoptatást és dobjuk el a mankókat, amint lehet.

És élvezzük a szoptatás gyönyörűségét! Ámen.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése