MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

MAMATuning / Bizalom

A legtöbb anyuka bizonytalan önmagában, kétségei vannak a saját alkalmassága és a gyermeknevelést illetően. A MAMATuning bejegyzések az anyai önbecsülést igyekeznek erősíteni és segítenek visszatalálni a saját utadhoz.

Bizalomépítés

Azt mondják az ember életének első fél éve az ősbizalom időszaka. Ha ebben a korban a baba megkap mindent, amire szüksége van érzelmileg és testileg egyaránt, akkor kialakul benne egy ősbizalom az őt körülvevő világ iránt. Ez, a rövidtávú hasznokon túl, azért is jó, mert ezzel az útravalóval felnőttként nagyobb az esélye a kiegyensúlyozottságra. Mondhatjuk úgy, boldogabb ember válik belőle.

Hogyan kell a bizalmat tudatosan felépíteni a gyermekben?

Hoho, ez beugratós kérdés. Ugyanis a bizalmat nem kell külön tudatosan építgetni, ha szeretetteljesek vagyunk a gyerekhez és hűek önmagunkhoz, akkor a bizalom magától fog épülni. Azt mondják, a kötődő nevelés, amit a bizalom szinonimájaként is értelmezhetünk, alapja, hogy sokat hordozzuk kendőben a gyermeket a szívünk felett.

De jaj, nekem ezt nem bírja a hátam!
A gyerekem máris hiányt szenved és sérül az ősbizalom? 

Nem eszik olyan forrón a kását.
A hordozás nagyszerű dolog, mindenkinek tudom ajánlani, de van ennél mélyebb rétege is a bizalom építésének.

Két fontos szempont, azoknak az anyukáknak, akik bizalmat akarnak építeni a gyermekükben:

1. Légy hű önmagadhoz

Azt tedd, amit jónak látsz! Arról beszélj, amiben hiszel!
Ez fontos mind önmagaddal, mind másokkal, mind a gyermekeddel szemben. Csak és kizárólag olyan dolgokat csinálj, amiben valóban hiszel.

Ne próbálj ki tuti módszereket, amit a barátnőd ajánlott, vagy amit egy könyvben olvastál, ha nem hiszel valóban benne. Garantálom, hogy nem fog működni. Előbb mindig tedd fel a kérdést: hiszek én ebben a módszerben? A másik, hogy ne foglalkozz olyan véleményekkel, amikkel nem tudsz azonosulni. Ha szerinted jól alszik a gyerek, akkor jól alszik a gyerek. Az a lényeg, te hogyan érzed.

Ha problémád van, keress és kutass új módszerek után, de csak azokkal kísérletezz, amikben őszintén hiszel, amiket nyíltan fel tudsz vállalni. Ha pedig sehol nem találsz ilyet, akkor bízd rá magad az anyai ösztöneidre. Még mindig azok adják a legbölcsebb tanácsokat.

Nevelési kérdésekben legcélravezetőbb az őszinteség.
Ha őszinte vagy a kéretlen tanácsadókkal. Például megmondod nekik, hogy az adott dolgot te másképp látod. Ha őszinte vagy önmagaddal és bevallod, ha például nagyon eleged van a gyerekeidből. Ha őszinte vagy a gyerekeidhez és nem félsz megmondani, ha valamire nem tudod a választ, ha valamire nincs kész megoldásod. És nagyon fontos: mersz nemet mondani nekik, ha valóban úgy gondolod.


2. Legyél egyértelmű

A gyerekeid akkor fogják biztonságban érezni magukat, akkor fognak adni a szavadra, ha mindig tájékoztatod őket a dolgok állásáról, arról, hogy mi várható és világosan megmondod nekik, hogy mit vársz tőlük, illetve, hogy ők mit várhatnak tőled.

Például elmondod, hogy játszóterezés után kezet kell mosni. Csak azután lehet elhagyni a fürdőszobát, ha mindenki kezet mosott. Vagy megmondod, hogy most el kell mosogatnod és ezért nem tudsz velük játszani, de ha kész vagy utána építesz nekik egy tornyot.

Ha világosak az otthoni szabályok és az is, hogy a határok átlépése milyen következménnyel jár, akkor a gyerekek sokkal együttműködőbbek lesznek. De olyan következményeket kell kitalálnod, amik életszerűek és amiket valóban be szeretnél tartani. Azzal fenyegetőzni, hogy ha rossz vagy nem megyünk a nagymamáékhoz, holott ez egy fix program, teljes öngól. Ha nem hiszel a büntetésben, automatikusan életbe lép az egyes pont.

Ha őszinte közöttetek a kapcsolat abba az is belefér, hogy a gyermek kinyilváníthatja nemtetszését. Ez csak szólásszabadságot (vagy inkább sírásszabadságot) jelent, nem azt, hogy mindig az van, amit a gyerek akar.

Ha kölcsönös őszinteségre építed a kapcsolatotokat a bizalom természetes velejárója lesz a kapcsolatnak.

Csupán arra kell odafigyelni, hogy az őszinteség nem azt jelenti, hogy a gyerekre zúdítod a problémáidat. Csak arról van szó, hogy az őt érintő dolgokat egyszerű nyíltsággal képviseled, nem sumákolsz, nem füllentesz. Ha megmondod egyenesen, ha pl el kell menned, vagy most fáradt vagy, amiről nem ő tehet. Ez megkönnyebbülés a gyereknek, mert eltünteti a kapcsolatból a félelmet és a bizonytalanságot, mert tudja, ha a mama mond valamit, azt komolyan is gondolja.


Te mit gondolsz, mivel építhetjük legjobban gyermekeink lelkében a bizalmat? 
Őszintén kíváncsi vagyok a véleményedre. Írd meg!

Ha kíváncsi vagy a következő 'MAMATuning' bejegyzésre iratkozz fel a HÍRLEVÉLRE FENT!
Ha tetszett a cikk  like-old a MAMASulit a facebookon!
Igazán örülök minden visszajelzésnek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése