MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

Valentin nap helyett


Egérke kisasszony vőlegénye


"Hetedhét országon híre ment Egérke kisasszony szépségének, el is határozták a szülei, hogy csak a földkerekség legesleghatalmasabb teremtményéhez adják feleségül. Elindultak hát, hogy vőlegényt keressenek a leányuknak.

Elmentek először a Naphoz.
- Ó, kedve Nap! - szólították meg. - Vedd el, kérlek, feleségül szépséges lányunkat!
Készségesen beleegyezett volna a Nap, hanem az egérszülőknek kétségeik támadtak. Megkérdezték tőle:
- Valóban te vagy a földkerekség leghatalmasabb teremtménye?
- Bizony, nem én vagyok az - válaszolt a Nap. - Az Eső hatalmasabb nálam, mert amikor esik, nekem nincs helyem az égen.
- Kár, nagy kár - keseregtek Egérke kisasszony szülei -, de mi biz csak a legesleghatalmasabb teremtményhez adjuk a lányunkat - és továbbindultak.

Elmentek az Esőhöz, ám ő azt mondta, hogy a Szél erősebb nála, mert mindig maga előtt hajtja az esőfelhőket.
Mentek akkor a Szélhez; aki szívesen elvette volna Egérke kisasszonyt, de beismerte, hogy nem ő a legerősebb, mert akárhogyan igyekszik is, sehogyan sem tudja elfújni a Dombot, pedig az mindig az útjába áll. Hát, elmentek szépen a Dombhoz, de ő azt  mondta, a Bika hatalmasabb nála, mert esténként, míg szarvát a Domb hátán élesíti, jókora darabokat tör le belőle.

Elmentek hát a Bikához, hanem az sem volt a legesleghatalmasabb, hiszen úgy kellett jobbra-balra fordulnia, ahogy a Kötél rendelte, amit a hajcsár gyeplőnek használ. Akkor elmentek a Kötélhez; az repesett a boldogságtól, hogy feleségül veheti világszép Egérke kisasszonyt. De bizony, ő is csak bevallotta, hogy van még nála is hatalmasabb teremtmény a világon, mégpedig az Egér a tehénistállóban, aki éjjelente rácsálja a testét.

Így aztán a tehénistállóban tanyázó egeret szemelték ki vőlegényül. Erős is volt, daliás is, méltó párja világszép Egérke kisasszonynak."
VÉGE

Ezt a burmai népmesét számos egyéb, a világ minden tájáról származó népmesével együtt megtalálhatod Bajázth Mária Itt vagyok, ragyogok! c. könyvében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése