MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

MAMAmesélj / Aki elhordja a hegyet

"Ha mesélünk, évszázadok őstapasztalatát gyúrjuk a tarisznyába szánt hamuba sült pogácsába. A mesék bölcsességére támaszkodva árkon és bokron, kanyargós utakon, sűrű sötét erdőn, hegyeken, völgyeken, folyókon, de még az Óperenciás-tengeren is átvezethetjük a gyerekeket, s miközben megyünk, mendegélünk, a taníthatatlant is sikerülhet nekik megtanítani."
Bajzáth Mária

Mai téma: Nagy tettek, kis emberek.

Aki elhordja a hegyet
Kínai népmese

A Tajhang és a Vangvu hatalmas két hegy volt. Körbejárva kitettek hétszáz mérföldet, a magasságuk elérte a tízezer lábat.
A hegyek északi oldalán lakott egy öregapó, aki sok bolondságot cselekedett, és ezért az emberek Bolond Hercegnek nevezték. Bolond Herceg vagy kilencvenéves volt. Hosszú életében sokszor fel kellett kapaszkodnia a hegyekre, ismerte a hegyi út minden nehézségét.
A Tai Hang hegység déli oldala
Egy szép napon aztán összehívta egész nemzettségét, és így szólt:
- Ez a két hegy az utunkban áll, és tudjátok milyen nehéz keresztüljutni rajtuk. Most hozzálátunk hát, hogy elhordjuk innen. Sima utat csinálunk egészen a Han folyó partjáig. Jó lesz-e?
- Jó lesz - felelték rá a többiek.
Meghallotta ezt a felesége, és aggódva kérdezte:
- Hogy gondolod? Még egy kis dombocskát sem tudnátok elhordani, nemhogy a Tajhangot és a Vangvut! Gondoljátok meg, hová is vinnétek ezt a rengeteg sok követ és földet!
De a család megnyugtatta az asszonyt:
- Behordjuk a tengerbe.
Másnap kora hajnalban Bolond Herceg, népes családja élén, valóban nekiesett a hegynek. Rontották-bontották, cipelték a köveket és a földet a tengerbe. A szomszéd családban élt egy özvegyasszony, az is fogta hétesztendős kisfiát, és jött segíteni a munkában; egy egész évig haza se ment, csak éppen ruhát váltani.
Ugyancsak a Sárga folyó kanyarulatában lakott egy másik öregapó, aki igen okos ember volt, nem hívta másként a nép, csak Bölcs Öregnek. Bölcs Öreg, amint meghallotta, hogy Bolond Herceg le akarja hordani a nagy hegyet, felkereste, és nagy nevetve mondta neki:
- Hát te miféle bolondságot művelsz? Hiszen annyi évet megértél már, fogytán van az erőd! Ezt a nagy hegyet meg se tudod mozdítani, kár az erődet erre pocsékolni!
Bolond Herceg azt felelte:
- Tiszteletre méltó Öreg! Vén hitetlen vagy te! Még az özvegyasszony és a kisfia is különbek nálad! Én megöregedtem, az igaz, de ha meghalok, ott vannak a fiaim. És a fiaim unokákat nemzenek, és az unokák ismét fiakat, és unokák fiai újabb fiakat, és aztán azoknak is lesznek unokáik. Fiaink és unokáink egyre szaporodnak. Hát meg tudják ezt csinálni ezek a hegyek? Bizony nem: egyetlen szikla sem képes tovább szaporodni.
Miért aggódjam hát? Az emberek végül elhordják ezt a két hegyet, ha az útjukat állja.

A Bölcs Öreg erre nem tudott mit mondani, Bolond Hercegnek igaza volt.



Meséljetek, mondókázzatok, énekeljetek minden nap!
Mert a gyerekeknek úgy kell a mese, mint a levegő!



Életre kel a mese
A mesék (legyen az hosszú népmese, vagy rövid versike) áldásos hatásait tovább fokozhatjuk, ha nem csak meséljük, de a játékba is beleszőjük őket, vagy énekelünk róluk. Ezzel megelevenedik a mese és folytatódik a könyv becsukása után is. Így a gyerekeink a mesében élhetnek.
Íme néhány ötlet, hogyan egészíthetjük ki a fenti versikét.


Játékötletek:

1. Homokhegyek:
Építsétek meg homokból a Tajhang és a Vangvu hatalmas hegyeit. Akkora homokkupacot, amekkorát csak építeni lehet. Jó tömörre, jó keményre. Nehezíthetjük a feladatot szállítással, ha a "kőbánya", amiből a hegy épül a homokozó másik sarkában van. Ha kész vannak a hegyek ássatok alá alagutat, jelöljetek ki a tetejére hegyi ösvényt. Kis karton emberkékkel lehet tesztelni az útvonalakat.

2. Toronyépítés:
A gyerekeknél a magas tornyok építése a nagy célok elérését szimbolizálja. Igazi kéjes öröm, ha saját maguknál magasabb tornyot tudnak építeni. Erre a legalkalmasabb a Maxi Blocks, a Duplo, vagy bármilyen nagyelemes építőkocka. És amikor végül ledől, jöhet a sikítás!

3. Családfa állítás:
Rajzoljuk le a családunk családfáját, négy generációra visszamenőleg. Vagy válasszuk ki a gyermekünk egyik ükszülőjét és a családfára az ő leszármazottait rajzoljuk rá. Hoppá - hoppá! Ez nem is olyan egyszerű feladat. Elképzelhető, hogy némi kutatómunkát igényel a családtörténetben.

4. Gyerekszalag:
Összehajtogatott papírcsíkból készítsünk papírlánc emberkéket. Sokat! Ők a Bolond Herceg ükunokái. Nevezzük el mindegyiket. Ki tud több kínai nevet kitalálni?




5. Rendhagyó ugróiskola:
Az ugrás a toronyépítéshez hasonlóan szintén a nagy tettek megtestesítője lehet. Krétával rajzoljunk a földre különböző alakzatokat. Nagy napot a sugaraival, folyót, hegyeket. Ki tud az egyik hegyről a másikra átugrani? És a folyón át? Körbeugrálni a nap sugarain?

Ének a meséhez:
A megfelelő sornál helyettesítsük be a saját gyermekünk nevét.


Széles a Duna...


Széles a Duna, magos a partja,
Nincs olyan legény, ki átugorja.
(...Jancsi...) átugrotta, csizmát sem sározta.
Ez ám a legény!

Széles a Tisza, szellő legyezi,
Nincs olyan leány, ki átevezi.
(...Julcsa...) tegnap este, mégis átevezte.
Ez ám a leány!



Ezt a vajdasági párosító  dalt, több változatban, Konkoly Csenge előadásában meghallgathatjátok ITT:




Ha kíváncsi vagy a következő 'MAMAmesélj' bejegyzésre iratkozz fel a HÍRLEVÉLRE FENT!
Ha tetszett a cikk  like-old a MAMASulit a facebookon!
Igazán örülök minden visszajelzésnek!

Őrömmel hirdetem, hogy megjelent a MAMAMagazin első száma TAVASZVÁRÓ címmel.
Inspiráló cikkek az anyaságról, receptek a böjti időszakra, játékötletek esős délutánokra és még sok érdekes és hasznos dolog. Kérd MOST! AJÁNDÉK! Technikai információk és tartalomjegyzék ITT. 



Nevelj kreatív szeretettel! Add át az értékeidet! Tanítsd meg gyermekeidnek, amiben hiszel!
Ne feledd, nekik nem egy tökéletes anyára van szükségük, hanem RÁD!

A fenti mesét - további gyönyörű népmesékkel - megtalálhatjátok Bajzáth Mária: Járom az új váramat című népmesekincstárában (66.o.).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése